EDUCACIÓ I JOVENTUT

El futur de nens i joves és l'educació sense retallades

L'educació és una inversió en el futur de les persones i del municipi. L'educació és la solució a molts dels problemes de cohesió, convivència i competitivitat econòmica que pateix la societat actual. Amb aquesta visió, el Govern municipal ha volgut mantenir, sense cap retallada, tota la cartera de serveis educatius que presta l'Ajuntament, convençut que no és una despesa sinó una inversió en el futur de Pineda i dels pinedencs.

A Pineda, educació sense retallades: innegociable

En la política, com a la vida, moltes coses són discutibles però algunes són innegociables. Sota aquesta premissa, el Govern municipal va establir des del primer dia del seu mandat que, en matèria d'educació, no hi hauria retallades. I tot i ser complicat, l'objectiu s'ha aconseguit, perquè el que està en joc és el futur dels nostres fills.

Perquè en un poble de gent treballadora, no totes les famílies es poden permetre educar els seus fills a qualsevol preu, i necessiten dels centres i els ajuts públics per poder donar-los una opció de futur.

Per això, s'han mantingut els preus de les llars d'infants; s'ha invertit més d'1 milió d'euros en la millora i manteniment dels centres educatius; s'ha mantingut el servei de psicologia i logopèdia per als nens amb dificultats d'aprenentatge; s'han donat ajuts a les escoles perquè una part dels llibres de text fos gratuïta; i s'han donat beques a les famílies que les necessitaven.

L'Ajuntament en peu de guerra amb la Generalitat per defensar l'educació pública

Convençut que retallar l'educació pública es condemnar les persones i la societat a la lluita del més fort (o el més ric), el Govern pinedenc ha mantingut durant aquests anys una lluita constant amb la Generalitat de Catalunya per mantenir i millorar l'oferta educativa al nostre municipi.

La retallada de les subvencions de la Generalitat a les llars d'infants (400.000 euros l'any), a l'escola d'adults i a l'escola de música; els intents de tancar aules i escoles; la negativa a fer les obres que feien falta als centres; el retard en la construcció d'un nou institut a Pineda Centre i d'una nova escola a Poblenou... i un llarg etcètera d'atacs a l'educació pública, tots ells avalats pel vot dels diputats de CiU i ERC al Parlament de Catalunya, han hagut de ser compensats amb els recursos econòmics de l'Ajuntament, tot i que no li corresponia fer-ho, per garantir una oferta educativa adequada a tots els ciutadans.

Ara (i tant és si és electoralisme) la Generalitat ha anunciat la futura construcció del tercer institut, com ja ho va fer fa quatre anys, per després desdir-se'n i no fer res. Tant de bo aquesta vegada sigui veritat.

S'amplia l'oferta formativa dels joves per millorar les seves opcions de futur.

Un dels col·lectius que més està patint la crisi és la joventut, amb una taxa d'atur que duplica la del conjunt de la població. El Govern creu que la millor forma de fer front a aquesta situació, i donar opcions de futur als joves, és apostar per la seva formació.

Així, durant els últims anys, s'ha ampliat el programa dels cicles formatius dels instituts i de l'escola d'adults municipal (250 alumnes); s'ha creat una línia de beques per a estudiants universitaris i de graus superiors; s'ha organitzat un Club d'Estudi; i s'ha posat en marxa a Can Jalpí el nou centre de recursos per a joves, amb un ampli catàleg de serveis en matèria de formació, inserció laboral i habitatge.

Les entitats també eduquen

La tasca educativa promoguda per l'Ajuntament es completa també amb l'àmplia oferta formativa que, en els seus respectius àmbits, desenvolupen les entitats del nostre municipi i a les quals l'Ajuntament també dóna ple suport.

Des dels cursos de teatre, pintura o sardanes que organitzen el Centre Cultural, ArtxArt o Mare Nostrum; passant per l'ampli programa formatiu del Casal de la Dona; els casals d'estiu organitzats per diferents entitats culturals, esportives i de lleure; les AMPA; els jocs escolars; els cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística; o la impagable tasca pedagògica que desenvolupen Marpí i ADIAM amb les persones discapacitades (i segur que ens deixem a molts més...), tots contribueixen a millorar la formació personal i professional de nens, joves i adults.

Tots eduquem: Pineda, vila educadora

Perquè al final tots eduquem: l'escola, les famílies, la societat... l'Ajuntament ha volgut que, durant aquests anys, Pineda sigui una vila educadora. Educadora en valors, en cohesió social i en solidaritat. El municipi inverteix en l'educació de les persones i, al final del camí, espera d'elles el retorn d'haver après a viure i conviure amb tots els valors que han anat adquirint al llarg d'aquest procés educatiu que mai s'acaba.

L'Ajuntament reconeix la tasca de tots aquells que contribueixen a millorar la formació de les persones a través del Premi d'Educació Vila de Pineda. Però també espera de qui s'està educant, que aprengui a ser responsable amb la societat de la qual forma part i, per això, promou els Programes d'Aprenentatge Servei, que ensenyen a les escoles el valor de treballar i ajudar als altres.