SEGURETAT I CONVIVÈNCIA

El nombre de delictes es redueix un 10,2 %

Quan som a casa, quan sortim al carrer, quan convivim amb la resta de ciutadans, tenim la irrenunciable necessitat de sentir-nos segurs. Garantir la plena seguretat de les persones, els béns i els drets, és una de les principals responsabilitats de l'Administració que, amb una justa aplicació de normes i controls, ha de prevenir, corregir i sancionar aquelles actituds i accions que pertorbin la seguretat i la convivència.

Pineda, un dels municipis més segurs de la comarca

Ho ha dit el conseller d'Interior de la Generalitat en una de les darreres reunions de Policia Local i Mossos d'Esquadra: "Pineda de Mar és un dels municipis de la comarca amb uns índexs de delinqüència més baixos".

I és que, durant els darrers anys, el nombre de delictes registrats a Pineda s'ha anat reduint progressivament, refermant amb dades la percepció que tots tenim de viure en un poble tranquil i segur. Així, entre 2012-2015 els delictes van disminuir un 10,2 %, amb una especial reducció dels il•lícits més greus o violents.

Policia de Barri: més policia i més a prop. 9.100 hores de servei a l'any

Els bons índexs de seguretat són el resultat directe del treball realitzat per les policies que actuen al nostre municipi (Policia Local i Mossos d'Esquadra), i dels canvis en les directrius polítiques que el Govern ha anat introduint durant aquests anys, apostant decididament pel model de policia de proximitat.

Amb aquest objectiu, s'ha ampliat el servei de Policia de Barri amb més efectius per tenir una millor cobertura de tot el municipi; i s'han creat oficines descentralitzades de Policia Local al Centre, El Carme, Poblenou i Les Creus.

El resultat final és que la Policia de Barri presta anualment 9.100 hores de servei per mantenir un contacte permanent amb els ciutadans i atendre amb immediatesa les seves demandes.

Tolerància zero amb l'incivisme. Multes de 100 a 1.000 euros

No per ser menys perillós que els delictes, l'incivisme mereix una menor atenció. Tot al contrari, els actes incívics són un dels comportaments que més pertorben la tranquil•litat de la persones i la qualitat de vida als barris. Per aquest motiu, el Govern municipal va marcar des de l'inici del mandat una política de tolerància zero envers aquest tipus d'accions.

Una política que s'ha traduït en la implantació d'una Ordenança de Civisme, on els actes d'incivisme es sancionen amb multes que van dels 100 als 1.000 euros: no recollir les defecacions de gossos (500 €), pintades en parets (400 €), embrutar la via pública (100-150 €), llençar residus voluminosos (400 €), fer botellón (250-500 €) o consumir drogues (1.000 €).

La implantació de l'Ordenança de Civisme va començar amb un pla de conscienciació ("A Pineda, el civisme ets tu!) i ha continuat amb diferents campanyes informatives i sancionadores de la Policia Local que cada any imposa a prop de 200 denúncies per infraccions de civisme.

Finalment, els serveis preventius contra l'incivisme s'han reforçat també amb dues noves unitats que depenen de la Policia Local. D'una banda, la Unitat Canina K-9, que actua amb gossos per detectar el consum de drogues. I de l'altra, un grup d'Agents Cívics, que prestaran servei als barris durant els mesos de primavera-estiu.

La Policia Local implanta noves tecnologies per donar una resposta més immediata als ciutadans

Una de les claus del servei policial és la capacitat de resposta immediata als requeriments dels ciutadans. Amb aquest objectiu, la Policia Local està implantant diversos sistemes tecnològics orientats a mantenir una comunicació permanent.

Des de fa uns anys, la policia es troba present a les xarxes socials, a través de les quals rep aquelles demandes menys urgents. Ara amés, es posarà en marxa una aplicació de "botó vermell" a través del telèfon mòbil, perquè els comerços, bars, restaurants i hotels puguin avisar immediatament sobre qualsevol incidència. I durant aquest any també està previst que entri en funcionament un sistema de càmeres de videovigilància per millorar la seguretat en aquelles vies amb circulació de vehicles i persones.

12 efectius per al nou servei de Protecció Civil

Des de fa un any, Pineda de Mar compta amb un servei de Protecció Civil, vinculat a la Policia Local i integrat per 12 voluntaris titulats, que es dediquen a la vigilància, prevenció i auxili en grans actes públics i emergències. Un servei amb què ha millorat significativament la capacitat d'actuació davant qualsevol situació de risc que es pugui produir al nostre municipi (climatologia, accidents, incendis...).